Veilig digitaal thuiswerken
News 13 april 2021

Veilig Digitaal Thuiswerken | Tips van het Digital Trust Center

Source: Digital Trust Center

Daar waar men normaal gesproken af en toe een dagje thuis werkt, werken jij en je medewerkers door de coronacrisis misschien noodgedwongen volledig vanuit huis. Gelukkig zijn er genoeg technologische toepassingen die dit faciliteren (zoals werken in de cloud, e-mail en videoconferencing) waardoor dit goed is in te richten. Wees je echter wel bewust van de risico’s die hieraan kleven en maak hier duidelijke afspraken over met je medewerkers.

Het Digital Trust Center (DTC) heeft in een nieuwe campagne over veilig digitaal thuiswerken een aantal tips op een rij gezet.

Veilig thuiswerken

Bedrijven nemen vaak maatregelen om op kantoor digitaal veilig te kunnen werken. Denk hierbij aan een antivirus op alle computers, een firewall, een beschermend wifi-netwerk en een apart netwerk voor gasten.

Thuiswerken brengt echter risico’s met zich mee. Een medewerker gebruikt misschien zijn (onveilige) privé-computer die ook door zijn kinderen gebruikt wordt, of hij of zij heeft het thuisnetwerk niet goed beveiligd waardoor deze eenvoudig te hacken is. Hierdoor is de kans groter dat je bedrijfsgegevens in verkeerde handen vallen.

Kijk ook eens op de website van het Digital Trust Center. Je vindt er onder meer een factsheet van het NCSC met praktische maatregelen die je kunt treffen als cyber security officer of IT-manager om de bedrijfscontinuïteit vanuit thuiswerkfaciliteiten te waarborgen. Ook vind je er een factsheet van TNO over Covid 19-phishing. Volgens Google is nu ongeveer 1 op de 5 phishing e-mails gerelateerd aan het virus, zo’n 18 miljoen e-mails van de 100 miljoen die Gmail dagelijks blokkeert. In deze factsheet zet TNO de verschillende soorten Covid-19-phishing uiteen, zodat deze makkelijker te herkennen zijn.