Ransomware
News 12 augustus 2021

Whitepaper: The Root Causes of Ransomware

Vandaag heeft KnowBe4 het whitepaper ‘The Root Causes of Ransomware' gepubliceerd, geschreven door de internationaal befaamde en data driven auteur Roger Grimes. Deze whitepaper behandelt de meest gebruikte root exploit-methodes die door ransomware worden ingezet om toegang te krijgen tot de meeste omgevingen.

Ransomware bestrijden

Het bestrijden van ransomware betekent het identificeren en mitigeren van hoe ransomware, en andere malware en hackers, de eerste stap binnen de omgeving van een organisatie zet. Sinds de start van het computertijdperk zijn er namelijk twee belangrijke root cause-methodes ingezet voor het overgrote merendeel van kwaadaardige inbraken in apparaten en organisaties. Dit zijn social engineering en ongepatchte software. Organisaties die serieus werk willen maken van de strijd tegen ransomware moeten zich daarom concentreren op deze twee zaken en voegen daar idealiter mitigatie tegen RDP en aanvallen, waarbij wachtwoorden worden geraden, aan toe.

“Wat cybersecurity-professionals zich moeten realiseren is dat de sleutel tot het mitigeren van ransomware ligt in het begrijpen dat ransomware niet het echte probleem is. Het gaat om de uitkomst van het onderliggende probleem”, zegt Roger Grimes. “Het echte probleem is dat ransomware in eerste plaats toegang tot de omgeving van een organisatie heeft gekregen, volledige toegang heeft weten te bemachtigen en zich heeft kunnen verspreiden. Tot we meer focus hebben op en geld besteden aan deze zogenaamde ‘top root causes’, zal ransomware een serieuze uitdaging blijven.”

Emsisoft geeft aan dat alleen al in 2020 wereldwijd 18 miljard dollar aan losgeld is betaald en dat de totale kosten in de honderden miljarden dollars liepen. Cybersecurity Ventures zegt dat ransomware in 2021 zeker 20 miljard dollar gaat kosten en dat dit bedrag in 2031 zelfs is opgelopen tot 256 miljard dollar.

Ransomware whitepaper

Het whitepaper ‘The Root Causes of Ransomware’ is te downloaden op de website van KnowBe4 via de volgende link: https://info.knowbe4.com/wp-root-causes-ransomware.