FERM in NRC
News 25 maart 2022

'Roep het havengebied wat mij betreft uit tot crisisgebied'

Source: NRC

Claudia de Andrade, directeur Digitaal & IT van het Rotterdamse havenbedrijf, maakt zich grote zorgen over de digitale weerbaarheid van de Rotterdamse haven. Met de oorlog in Oekraïne in het achterhoofd vreest ze dat de haven het slachtoffer kan worden van een ontwrichtende cyberaanval. "Als één bedrijf in onze logistieke keten plat gaat, kan de hele haven vastlopen," zegt ze in een interview met NRC, waar ook FERM en Deltalinqs aan meewerkten.

"In de huidige situatie, met het perspectief dat het erger kan worden, moeten we nú iets doen. Roep het havengebied wat mij betreft uit tot crisisgebied. Bedrijven die essentieel zijn voor de logistieke keten moeten hun digitale veiligheid aantoonbaar op orde hebben. Met een lidmaatschap van FERM moeten ze de informatie krijgen die ze nodig hebben."

Digitale weerbaarheid

"Digitale weerbaarheid is een kostenpost: daar verdien je geen geld mee”, zegt Bas Janssen van Deltalinqs. "Het is een lastig dilemma. De sterke ondernemingsgeest heeft de Rotterdamse haven groot gemaakt. Maar in de discussie over de andere kant van digitalisering – zijn we wel voldoende beschermd? – zijn we naïef geweest. Het is best hard wakker worden nu.”

Je leest het gehele artikel op de website van de NRC.

 

Blijf alert

Blijf alert. Installeer patches en let op phishing mails. En -voor alle bedrijven in de Rotterdamse haven- sluit je aan bij FERM. Zodat je acute dreigingsinformatie kunt ontvangen en vragen kunt stellen aan de vertrouwde community om je heen. Dat is de afgelopen weken erg nuttig gebleken, van MKB (zonder eigen IT) tot aan de grote multinationals. Deelname aan FERM kost 3.500 euro per jaar voor een looptijd tot einde 2023 plus éénmalig 1.500 euro aansluitkosten. Bovendien hebben we een hele gunstige constructie met vouchers waarbij een groot deel van de investering al direct weer vrij inzetbaar is voor een inzichtelijke scan en één of meerdere trainingen. 

Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Wil je weten wat jij kunt doen om de cyberveiligheid van jouw organisatie én van de gehele keten te verhogen? Bekijk dan onze infographicword lid van FERM en zet een FERME stap in je cyberweerbaarheid.

VIND FERM OOK OP LINKEDIN  | TWITTER 

SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF