Risicoklassenindeling
News 12 januari 2021

Risicoklassenindeling Digitale Veiligheid: online vragenlijst met risicoprofiel en praktische handvatten

Source: Het CCV

Brancheorganisaties en vakinhoudelijke experts hebben onder aanvoering van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) de Risicoklassenindeling Digitale Veiligheid ontwikkeld. Deze 'RDV' is een online vragenlijst met 11 vragen die iedere ondernemer (midden- en kleinbedrijf) kan invullen om te zien welk risico zijn bedrijf loopt en welke concrete stappen nodig zijn om de cyberweerbaarheid te vergroten. 

We hebben regelmatig aandacht voor initiatieven en praktische hulpmiddelen die cyberveiligheid en vooral ook digitale weerbaarheid naar een hoger plan moeten tillen. Afgelopen maand waren dat onder deze 6 thuiswerktips van het DTC, en de lancering van de Cybersecurity Wegwijzer. Laatstgenoemde is een routekaart waar grote organisaties, MKB én ZZP terecht kunnen voor hulp bij het verhogen van hun digitale weerbaarheid. 

Het initiatief waar we nu aandacht aan besteden, komt uit de koker van het CCV en is vandaag gelanceerd. Aan het project werkten onder andere VNO-NCW / MKB Nederland, CIO Platform Nederland, Verbond van Verzekeraars, Nationale Politie, Cyberveilig Nederland, NLdigital en Partnering Trust mee.

Risicoklassenindeling Digitale Veiligheid

Een risicoklassenindeling is behalve een goed scrabblewoord ook een manier voor ondernemers om op een realistische wijze in te kunnen schatten welke risico's zij lopen. De Risicoklassenindeling voor Digitale Veiligheid is een risicoclassificatiemodel gericht op het midden- en kleinbedrijf. Aan de hand van 11 vragen wordt een inschatting gemaakt hoe groot het risico is op een cyberincident. Deze inschatting bepaalt in welke risicoklasse een onderneming valt en welke maatregelen er genomen moeten worden om de digitale veiligheid op orde te hebben. Naast een antwoord op de vraag 'hoe groot is mijn risico' biedt het dus ook handvatten voor de vervolgvraag: 'wat kan ik doen?'

Direct aan de slag

Meer weten, of benieuwd in welke risicoklasse jouw onderneming ingedeeld wordt? Je doorloopt de vragenlijst in enkele minuten. De Risicoklassenindeling Digitale Veiligheid is nu online te vinden, via de link tools.digitaltrustcenter.nl/check-je-risicoklasse/.