Offline halen valse websites
News 23 maart 2020

Procedure voor offline halen fake websites dankzij samenwerking SIDN, OM en Zeehavenpolitie

Goed nieuws met betrekking tot de strijd tegen de valse domeinnamen van waaruit cyberfraudeurs hun pogingen tot storage spoofing opzetten: door SIDN, Zeehavenpolitie en Openbaar Ministerie is voor bedrijven in de Rotterdamse haven een procedure ontwikkeld om fake websites met een .NL-extensie offline te halen.

In ons actuele interview over de ontwikkelingen rond storage spoofing en de wildgroei aan gekaapte bedrijfsnamen viel te lezen dat er op dat vlak volop wordt samengewerkt met het SIDN, de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland. Dat heeft nu tot de volgende procedure geleid voor fake domeinnamen die eindigen op .nl

Procedure offline halen fake websites

Mocht er onder uw KvK-geregistreerde bedrijfsnaam een “fake” domeinnaam zijn geregistreerd met .NL extensie dan kunt u daarvan aangifte doen bij de Zeehavenpolitie.

De Zeehavenpolitie zal nadat de aangifte is opgenomen onderzoek doen. Mocht het politieonderzoek uitwijzen dat de domeinnaam is geregistreerd voor criminele activiteiten, dan zal de Zeehavenpolitie SIDN verzoeken de domeinnaam te ontkoppelen. Deze procedure duurt ongeveer 5 dagen vanaf het moment dat de aangifte is opgenomen. U dient wel eerst zelf minimaal de registrar en de domeinnaamhouder door middel van een abuse melding op de hoogte te stellen van de fake domeinnaam. U kunt de benodigde (e-mail)adressen vinden door op www.sidn.nl de domeinnaam in de balk check hier je .nl-domeinnaam in te typen en daarna akkoord te gaan met de voorwaarden om meer informatie te zien. Lees meer over het achterhalen van registrar en domeinnaamhouder in ons eerdere artikel over het offline halen van websites.

U kunt er ook uiteraard ook voor kiezen om zelfstandig een notice and takedown procedure op te starten. Je vindt er in datzelfde artikel meer informatie over.