Port Cyber Café Agenda 2018
News 29 januari 2018

Port Cyber Café Agenda 2018

Source: FERM

Het is inmiddels een beproefd concept: in de FERM Port Cyber Café’s duiken we samen met sprekers en experts dieper in een actueel onderwerp rondom cybersecurity in de Rotterdamse haven. De vierde editie op donderdag 18 januari stond in het teken van ketenbeveiliging. Vandaag hebben we de planning voor het hele jaar.

Verslagen van eerdere edities vind je via de volgende links:

  1. PILOT-EDITIE
  2. AWARENESS
  3. INCIDENT RESPONSE

 

KETENBEVEILIGING

De vierde bijeenkomst onder de vlag van de Port Cyber Café’s vond voor de tweede keer plaats in het Educatief Informatie Centrum (EIC) Mainport Rotterdam, waar jaarlijks zo’n 20.000 scholieren en studenten over de vloer komen voor lessen, excursies en een bezoek aan de permanente havenexpositie. Het onderwerp van deze 'les' was ketenbeveiliging: hoe functioneert jouw organisatie als schakel in de kwetsbare ICT-keten? Ons goede voornemen van dit jaar is namelijk: neem je verantwoordelijkheid in de keten. We gaven daarom het podium aan een cruciale partner in de cyberveiligheid van de haven en een expert in informatiebeveiliging.

In het eerste deel van de bijeenkomst gaven we het podium aan Paula Wester, Security Manager bij Portbase. Haar belangrijkste goede voornemen was gericht aan bedrijven die het PCS gebruiken: gebruik persoonlijke accounts, en zorg voor goed beheer van PCS accounts.

In het tweede gedeelte van het Port Cyber Café was het woord aan Greenpeace-CISO Wil van Egdom, die kort heeft laten zien hoe informatiebeveiliging bij die internationale milieuorganisatie is ingericht, hoe zij hun informatiebeveiligingsrisico's van de wereldwijde kantoren mitigeren en inzicht hebben in restrisico's. Greenpeace heeft 27 nationale kantoren wereldwijd, zo'n 1500 medewerkers, duizenden vrijwilligers en natuurlijk zo'n 3 miljoen financiële supporters - dus daar komt aardig wat bij kijken!

Ook heeft hij benadrukt dat ze ten aanzien van informatiebeveiliging en communicatie daarover zoveel mogelijk proberen aan te sluiten bij de belevingswereld en manier van werken van Greenpeace medewerkers. De kapstok voor beveiliging ten aanzien van medewerkers is PAMPER, een acroniem dat de voornaamste stappen van het cybersecuritybeleid als ezelsbruggetje opsomt. De letters van PAMPER staan voor:

- Passwords: gebruik sterke wachtwoorden
Attend your equipment: let op je smartphones en laptops!
Manage your devices: up-to-date software op al je apparaten, antivirus
- Prevent data loss: regelmatig back-ups maken en je gegevens op de juiste manier beschermen
- Encrypt: gebruik versleuteling, vooral bij het verzenden van bestanden
- Responsible (internet) behaviour: wees online veilig, klik niet op verkeerde links, pas op voor phishing, et cetera

De vierde editie van het FERM Port Cyber Café was opnieuw een plezierige avond met goede vragen uit het publiek en een interessante discussie met uitwisseling van ideeën. Wordt zeker weer vervolgd!
 

PORT CYBER CAFÉ AGENDA 2018

De Port Cyber Café's voor het gehele kalenderjaar zijn bekend, de volgende editie staat gepland op donderdag 5 april. Onderstaande vind je het gehele overzicht, we houden je via deze website op de hoogte over onderwerpen en sprekers. Locatie van de FERM Port Cyber Café's blijft het EIC Mainport Rotterdam.

DONDERDAG 5 APRIL: PORT CYBER CAFÉ V

MAANDAG 11 JUNI: : PORT CYBER CAFÉ VI

DONDERDAG 6 SEPTEMBER: PORT CYBER CAFÉ VII

DONDERDAG 8 NOVEMBER: PORT CYBER CAFÉ VIII

OOK VOOR DE AGENDA

Dinsdag 13 februari, Hack Talk #4 @ WORM
Hack Talk is een maandelijks praatprogramma over actualiteiten in cybersecurity, georganiseerd door Tek Tok en WORM. Onderwerp van de vierde editie is Next Gen Hackers.