Storage Spoofing
News 2 oktober 2017

Pas op voor 'storage spoofing'

In november verschijnt er op ferm-rotterdam.nl een serie artikelen over storage spoofing, een vorm van cybercrime die steeds vaker opduikt en waar we gezamenlijk preventief tegen op moeten treden. 

‘Storage spoofing’: een verzamelterm die we bedacht hebben voor alle vormen van verkoop van niet-bestaande opslagcapaciteiten en voorraden van grondstoffen en materialen in terminals in het Rotterdamse havengebied. De doelgroep van deze variant van fraude zijn de (inter)nationale bedrijven die in het havengebied opslag hebben óf zoeken en alle potentiële kopers van de handel die onder valse voorwendselen vanuit die terminals aangeboden wordt, maar in de praktijk niet blijkt te bestaan.

Vanuit FERM willen we ons richten op de ontwikkeling en trends binnen deze vorm van oplichting met een specifieke focus op preventie. Dat doen we onder meer door de situatie vanuit verschillende perspectieven te benaderen, waaronder (getroffen) bedrijven, het Openbaar Ministerie en de Zeehavenpolitie, en door concrete tips en adviezen te delen. Komende maand lees je meer over deze vorm van fraude.

Voor nu een concrete waarschuwing: ook deze week is er een serie nep-terminals aangetroffen. Vanuit de website -alliance-marine.ru- zijn cybercriminelen actief om je te verleiden met aantrekkelijke deals voor producten en opslag die niet blijken te bestaan. Beware!