oliepijplijn
News 10 mei 2021

Noodverordening in VS na hack pijplijnen: olietransport over de weg

De Amerikaanse regering heeft een noodverordening afgekondigd om tijdelijk benzine, diesel, vliegtuigbrandstof en andere aardolieproducten over de weg te kunnen vervoeren. De noodwet is een direct gevolg op de cyberaanval op Colonial Pipeline, waarbij hackers de computersystemen van het grootste oliepijpleidingbedrijf in de VS hebben platgelegd. Colonial Pipeline is goed voor de transport van bijna de helft van alle brandstof vanuit Texas richting het oosten van de VS. 

Cyberaanval: grootste oliepijpleidingbedrijf VS plat

Colonial Pipeline, de grootste exploitant van pijpleidingen voor olie in de Verenigde Staten, is afgelopen vrijdag (lokale tijd) getroffen door een aanval op de IT-systemen. Als gevolg ligt een belangrijke pijplijn volledig stil, omdat alle leidingen vanwege de cyberaanval zijn afgesloten. Deze primaire ader van Colonial Pipeline is goed voor 2,5 miljoen vaten olie en andere geraffineerde producten per dag. 

De noodwet is een directe reactie op het stilliggen van de computersystemen achter deze pijplijn. In totaal 18 verschillende staten staan nu toe dat olie tijdelijk over de weg getransporteerd wordt. Naar verwachting zullen de olieprijzen stijgen, omdat aanlevering stevig zal vertragen en de tankwagens niet dezelfde capaciteiten zullen kunnen vervoeren.

Volgens bronnen bij Reuters is de groep DarkSide de mogelijke dader van de aanval. Het gaat in dat geval om een relatief nieuwe groep die zich bezighoudt met ransomware. Het netwerk van het bedrijf zou donderdag geïnfiltreerd zijn, waarna bijna 100 GB aan gegevens werd bemachtigd. De data op sommige computers en servers werd vervolgens vergrendeld, waarna op vrijdag losgeld werd geëist.

   Lees ook: 'herstelkosten ransomware verdubbeld'

FERM: samen sterk in cyberweerbaarheid

Weet u hoe afhankelijk uw organisatie is van IT? De missie van FERM is het verhogen van de cyberweerbaarheid in de gehele keten, juist ook om dit soort ingrijpende aanvallen en hun verstrekkende gevolgen te voorkomen. FERM is bestemd voor alle bedrijven in het sterk verbonden netwerk van ruim 700 bedrijven in het Haven Industrieel Complex.

Uiteraard is daarbij oog voor de specifieke behoeften en diensten voor de verschillende bedrijven. In onderstaande flyers lees je wat FERM voor jouw organisatie kan betekenen, gespecificeerd voor klein-, midden- en grootbedrijf. 

FERM - samen sterk in cyberweerbaarheid (flyer kleinbedrijf) 

FERM - samen sterk in cyberweerbaarheid (flyer middenbedrijf)

FERM - samen sterk in cyberweerbaarheid (flyer grootbedrijf)