Functionaris gegevensbescherming
News 26 november 2019

DPA-whitepaper helpt functionaris gegevensbescherming in professionaliseringsslag

De rol van functionaris gegevensbescherming vraagt bij veel organisaties om verheldering. Om hierin te voorzien heeft DPA Professionals een whitepaper gepubliceerd; ‘De ene FG is de andere niet – een handreiking voor de functionaris gegevensbescherming’.

Whitepaper voor Functionaris gegevensbescherming

De whitepaper behandelt de rol, taken, competenties en succesfactoren van de FG. Verder worden zeven controlevragen aan de ondernemingsleiding aangereikt en krijgt de FG zeven aanbevelingen. “De bescherming van persoonsgegevens moet een ingebed bedrijfsproces van organisaties zijn. Onze whitepaper geeft de FG’s handvatten om hun rol als privacyhoeder in het veld verder te ontwikkelen”, aldus Paul Schraven, directeur privacy en informatiebeveiliging bij DPA.

Behoefte aan kaders

Sinds de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming per 25 mei 2018 hebben veel organisaties verplicht of vrijwillig een functionaris gegevensbescherming aangesteld. Deze functionaris is aanspreekpunt voor bescherming van de persoonsgegevens en voor naleving van de privacywetgeving.

"In de praktijk zien we dat de kennis, kunde en kwaliteit van FG’s sterk uiteenloopt. Vanwege de grote vraag naar deze professionals hebben veel organisaties bovendien moeite om de FG-rol met de juiste competenties in te vullen. De uitdaging ligt vooral in de benodigde combinatie van kennis, vaardigheden en ervaring met bedrijfsvoering. Er is behoefte aan kaders voor de rolvervulling en het toetsen van de kwaliteit. Dit laatste blijft nu vaak bij het betere giswerk. Hier worstelen zowel FG’s als de bestuurders die hen aanstellen mee.”

De whitepaper is te downloaden via de website van DPA Professionals.

VIND FERM OOK OP TWITTER | LINKEDIN