Cybersecurity Wegwijzer
News 7 december 2020

Cybersecurity Wegwijzer gelanceerd | Samenwerking DTC en CIO Platform Nederland

Source: Digital Trust Center

Waar kun je terecht voor hulp bij het verhogen van je digitale weerbaarheid? Dat is de vraag die aan de basis heeft gestaan van de Cybersecurity wegwijzer, een handige routekaart naar de vele cybersecurity initiatieven in Nederland die zich ten doel stellen om een hoog niveau van cyberweerbaarheid in de keten, branche of regio te bereiken. Op dit moment zijn er zo'n 35 initiatieven aangesloten, en uiteraard is FERM een van de 'bestemmingen' waar je met een hulpvraag aan de Cybersecurity wegwijzer terecht kunt komen. De wegwijzer is een samenwerking van het Digital Trust Center en de vereniging CIO Platform Nederland. 

Lancering Cybersecurity wegwijzer

De ‘Wegwijzer voor cybersecurity initiatieven’ waar grote organisaties, MKB én ZZP terecht kunnen voor hulp bij het verhogen van hun digitale weerbaarheid is gelanceerd, vanuit een samenwerking tussen het Digital Trust Center en leden van het CIO Platform Nederland. 'We juichen toe dat verschillende initiatieven op het gebied van cybersecurity met deze wegwijzer weer een stukje gemakkelijker te vinden zijn. Hopelijk gaat daarmee de veiligheid van Nederlandse bedrijven ook weer een stukje omhoog', aldus Henk van Steeg, CIO Thales Nederland en lid van de CIO Committee Information Security.

Dat er behoefte is aan een wegwijzer voor cybersecurity initiatieven, bleek tijdens een van de netwerkevents voor security experts van de vereniging CIO Platform Nederland. Deelnemers lieten weten door de bomen het bos niet meer te zien met de veelheid aan cybersecurity initiatieven in Nederland. De initiatieven zijn allemaal zeer relevant, maar zonder een goede wegwijzer bijna onvindbaar. Kim van der Veen, relatiemanager bij het Digital Trust Center (DTC) grijpt deze behoefte graag aan om ondernemend Nederland te helpen overzicht in de veelheid van cybersecurity initiatieven te krijgen.

Doelstelling Cybersecurity Wegwijzer

De ‘Cybersecurity wegwijzer’ maakt het landschap aan cybersecurity initiatieven in Nederland inzichtelijk. Omdat er zoveel initiatieven zijn, is het voor bedrijven en organisaties namelijk soms lastig het juiste loket te vinden dat hen verder kan helpen. De ‘Cybersecurity wegwijzer’ brengt daarom vraag en aanbod bij elkaar tussen bedrijven en aanbieders van bijvoorbeeld cybersecurity informatie en of diensten. Aan de hand van diverse filters zoals bedrijfsgrootte, geografische locatie, cybersecurity volwassenheid of een specifieke hulpvraag, kan een ondernemer een passend initiatief vinden die bij kan dragen aan de digitale weerbaarheid van de ondernemer. 

Vanuit het ledenbestand van het CIOPN zijn Mike Grootveld, CISO Royal FloraHolland, en Pieter-Jan Aarden, Sr. Security Officer bij Stedin, naar voren gestapt om samen met het DTC orde in de wirwar aan initiatieven te scheppen. Met name gedreven door hun persoonlijke zoektocht naar cybersecurity initiatieven voor een mogelijke samenwerking met hun eigen organisaties. Na een voorspoedig traject is in 6 maanden tijd de tool ‘Cybersecurity wegwijzer’ tot stand gekomen. 

Digitaal veilig MKB

In een interview duidt Mike Grootveld – als CISO verantwoordelijk bij Royal FloraHolland voor een veilig en verantwoord digitaal handelsplatform voor kwekers en kopers - direct het belang van de tool voor de MKB-doelgroep. Bij Royal FloraHolland weet iedereen Mike direct te vinden als er iets speelt dat met digitale veiligheid te maken heeft. “Ons digitale handelsplatform is inherent veilig”, benadrukt Mike. Vanuit de strategie '100% digitaal' zullen eind dit jaar alle transacties digitaal plaatsvinden en daarmee is cyberveiligheid voor de hele keten belangrijk, dus ook het digitale landschap bij kwekers en kopers. Mike gunt ondernemend Nederland korte lijnen als het gaat om cyberveiligheid bij het meer en meer digitaal (samen)werken. Het weerbaarder maken geldt voor Royal FloraHolland, de leden van de coöperatie én de hele keten eromheen. De cybersecurity wegwijzer helpt wegwijs te worden in de diverse loketten die beschikbaar zijn om ondernemend Nederland cyber weerbaarder te maken. 

Ketenafhankelijkheid

Ook bij Stedin is digitale weerbaarheid in de hele keten van groot belang. Pieter-Jan Aarden geeft aan dat Stedin als netbeheerder en onderdeel van de vitale sector in toenemende mate afhankelijk is van niet vitale bedrijven binnen de keten. Dat cybersecurity initiatieven en oplossingen en voor cyberweerbaarheid gemakkelijk vindbaar zouden moeten zijn, krijgt belangrijke duiding als er sprake is van keten-afhankelijkheid. De tool maakt het totale overzicht inzichtelijk en helpt bedrijven gericht te zoeken bij het vinden van een antwoord op hun specifieke hulpvraag. 

De ‘Cybersecurity wegwijzer’ maakt ondernemend Nederland een stukje cyberveiliger. Je kunt direct aan de slag via digitaltrustcenter.nl/wegwijzer-cybersecurity-initiatieven, waar je onder meer kunt zoeken/filteren op bedrijfsgrootte, regio en sector. Wie bijvoorbeeld 'ZZP/MKB' of 'grootbedrijf' combineert met 'West-Nederland' en 'Vervoer en opslag', komt via de wegwijzer rechtstreeks bij FERM uit.