Containerschip
News 2 april 2021

Cybercriminelen lopen niet vast

Goede Vrijdag zal voor velen een rustige inleiding van een lang Paasweekend zijn, maar niet voor de Rotterdamse Haven. De mainport heeft deze dagen te maken met extreme drukte in de nasleep van de situatie in het Suezkanaal. De belangrijke Egyptische waterweg is weer vrij voor vrachtverkeer, maar de noodzaak voor cyberweerbaarheid stokt nooit. Terwijl de harde werkers in Rotterdam de internationale handel weer zullen loodsen, wijzen we graag nog eens op het belang van informatieveiligheid.

De wereld was de afgelopen anderhalve week in de greep van de Ever Given, waarbij je zelfs via webcams en satellietbeelden non-stop op de hoogte gehouden kon worden van de inspanningen om het kolossale containerschip vrij te krijgen. Alsof de afmetingen van het 19 Londonse dubbeldekkers-lange vrachtschip op zichzelf nog niet duizelingwekkend genoeg waren, vlogen ons ook de financiële statistieken om de oren.
Zo zou de blokkade de wereldhandel met maar liefst 400 miljoen dollar per uur(!) verstoren, en kon de totale kostenpost voor de internationale economie daardoor oplopen met een duizelingwekkende 10 miljard dollar per dag. ’s Werelds grootste containerrederij Maersk spreekt van “aanzienlijke gevolgen” gezien er dagelijks maar liefst 30 procent van al het containervervoer door het kanaal gaat, terwijl MSC de situatie “een van de grootste verstoringen in de afgelopen jaren” noemde.

Samen staan we FERM

Nu een deel van de lange stoet containerschepen zich inmiddels op de Maas meldt, wijzen we graag nog eens op een andere door de mens aangelegde verkeersader: de digitale snelweg. Cybercriminelen lopen namelijk niet vast, en het belang – nee, de noodzaak – van cyberweerbaarheid gaat 24/7 door. Want we hebben er alle vertrouwen in dat na de Ever Given ook de internationale logistiek weer rechtgetrokken wordt, maar willen wél graag waken voor het feit dat informatieveiligheid in alle chaos in het geding komt.

FERM helpt bedrijven in de Rotterdamse Haven om cyberweerbaarder te worden. We brengen organisaties en kennis bij elkaar en faciliteren het onderling uitwisselen van dreigingsinformatie, oplossingen en best-practices. We organiseren gezamenlijke trainingen zodat ook jouw personeel bij blijft met de laatste ontwikkelingen en weet wat hun te doen staat. Ook brengen we samen met onze achterban kwetsbaarheden in kaart, zodat je kan acteren op de laatste stand van zaken. Tevens kan FERM je ondersteunen om samen met andere bedrijven cybersecuritydiensten in te kopen om zo mogelijk een uniek schaalvoordeel te behalen.

Lees meer over onze dienstverlening op ferm-rotterdam.nl/meedoen.

Haal cybercriminelen niet aan boord!

Maar liefst 80 procent van alle incidenten komen voort uit acties van mensen. Hoe zorg je dat je collega's, je medewerkers (of jezelf!) die ellende niet naar binnen halen, ook in tijden van extreme stress? Blijf bewust. Ook in de ‘kleine’ dingen. Een postercampagne met tips helpt. Daarom hebben we een Awareness poster ontwikkeld, uit te printen in A2 (of A3) en op te hangen in de kantine, bij de koffieautomaat, in de vergaderruimte of bij de ontvangst.

De tips zijn relevant voor alle bedrijven en organisaties, niet alleen voor die in de haven. De poster is te downloaden via deze link. Fijne Pasen!