Het FERM Port Cyber Café van 16 september jl. was onze eerste hybride editie sinds de veranderde wereld van maart vorig jaar. Dat wil zeggen: een digitale bijeenkomst zoals we die inmiddels gewend zijn, maar dan wel weer op onze vertrouwde plek en mét de mogelijkheid om een deel van het publiek fysiek uit te nodigen.

In onze bekende setting – La Cocotte in Hoogvliet – mochten zowel de aanwezige deelnemers als de digitale bezoekers rekenen op een interactieve crisisoefening, waarbij het fictieve bedrijf BlueTeam Shipping werd getroffen door een cyberincident. In het FERM IT-portal voor participanten ontvingen we een melding van een incident in de haven, waarna we in een crisiscomité met vier panelleden van het bedrijf – waaronder de directeur, IT en Finance/Legal – stapsgewijs door de verschillende fasen van een cyberaanval zijn gelopen. Het panel van het bedrijf van onze fictieve casus werd voor de gelegenheid opgemaakt door Bas Janssen (Deltalinqs), Liesbeth van Opstall (SmartPort), Luisella ten Pierik (Stedin) en Bas Kruimer – waarvoor bij dezen nogmaals veel dank!

Zowel de kennis van de aanwezige participanten als de digitale deelnemers werd benut om de aanval af te weren en de directe en indirecte gevolgen zoveel mogelijk te beperken. Een interactieve discussie laat zich lastig samenvatten in tekst, dus we delen bij dezen graag een korte video van het evenement, om je een idee te geven van de oefening.

Crisis bij Blue Team Shipping

Zoals je in bovenstaande video kunt zien, een korte samenvatting van de bijeenkomst, vormde een interactieve crisisoefening de rode draad van ons FERM Port Cyber Café. Dat begon met een aantal meldingen in het systeem. Er staan in Shanghai containers op de kade te wachten, op een schip dat helemaal niet verwacht wordt. Terwijl er op een andere schip containers ontbreken. Er lijkt dus gerommeld met het boekingssysteem! Het was vervolgens aan het team aan tafel, via interactieve polls ondersteund door de kijkers thuis, om snel de juiste keuzes te maken om uit deze crisis te komen.

Sluit je aan bij FERM

Blijf alert. Installeer updates en let op phishing mails. Gebruik MFA. En – voor alle bedrijven in de Rotterdamse haven – sluit je aan bij FERM. Zodat je daarnaast ook acute dreigingsinformatie kunt ontvangen, vragen kunt stellen aan de vertrouwde community om je heen, en ondersteund kunt worden in de stappen richting NIS2.

Kijk voor meer informatie op ferm-rotterdam.nl/lid-worden
Aan deelname is altijd een kosteloze proefperiode van 3 maanden verbonden.
Ook krijg je direct en zonder voorwaarden een voucher van 500 euro voor diensten uit ons portfolio.

En wist je dat je als participant mee kunt doen aan onze cybercrisistrainingen in mei en Cybernautics-FERM in juni? Volgens experts uit het veld is de waarde van de training en de oefening gelijk aan het tienvoudige van je deelname aan FERM. Directe value for money dus! | Lees meer op ferm-rotterdam.nl/cybernautics

Vind FERM ook op LinkedIn | Twitter

Deel dit bericht